Науково-дослідний інститут в’яжучих речовин і матеріалів ім. В.Д. Глуховського (НДІВМ) та ОС "СЕПРОБУДКТУБА"

Кривенко Павло Васильович
д.т.н., професор
Кривенко Павло Васильович
Керівник підрозділу

Назва нукового підрозділу
Науково-дослідний інститут в’яжучих речовин і матеріалів ім. В.Д. Глуховського (НДІВМ) та ОС «СЕПРОБУДКТУБА»
Докладна інформація (.pdf)

Керівник наукового підрозділу
Керівник підрозділу - Кривенко Павло Васильович

Штатний склад наукового підрозділу
Чисельність штатних працівників, усього – 15, з них доктори наук – 1, кандидати наук – 4, без ступеня – 10.
Чисельність працівників, які працюють за сумісництвом, усього – 4, з них доктори наук – 1, кандидати наук – 3.

Напрями нуково-дослідних робіт

Наукова школа займає лідерські позиції в Україні і в світі з наукового напрямку: Встановлення закономірностей створення прогресивних лужних цементуючих речовин і матеріалів на їх основі, що є аналогами природних цеолітоподібних мінералів і визначають їх довговічність для використання в будівництві (розчини, бетони, композиційні матеріали); для застосування в небудівельних галузях - машинобудуванні, кораблебудуванні, металургії (адгезиви, клеї, зв’язуючі) та для імобілізації токсичних і радіоактивних відходів (компаунди для їх довготривалого поховання.

Науково-дослідні роботи, що можуть виконуватись на замовлення сторонніх організацій

  • встановлення закономірностей зміни властивостей у мінеральних систем лужного і лужно-земельного алюмосилікатного складу;
  • створення прогресивних цементуючих матеріалів і зв’язуючих, альтернативних портландцементу, а також матеріалів гідратаційного і контактного твердіння на їх основі і керамічних матеріалів з залученням широкої групи природних матеріалів і промислових побічних продуктів і відходів;
  • створення лужних цементуючих матеріалів, включаючи адгезиви, клеї, які мають цілий ряд спеціальних властивостей (висока міцність, швидкість набору міцності, корозійна стійкість, жаростійкість, теплостійкість, кислотостійкість, висока щільність), призначених для використання в будівництві, а також в небудівельних областях (кораблебудування, машинобудування, гірничопереробна галузь і інші галузі);
  • створення нового класу цементуючих матеріалів для покращення навколишнього середовища, а саме шлаколужні цементи, в яких використовується широкий ряд вторинних матеріалів алюмосилікатного складу (шлаки доменні, теплових електростанцій, сталеплавильні, кольорові та ін.); золи різного походження (теплових електростанцій, від спалювання побутового сміття та ін.), нефелинові і бокситові шлами і інші;
  • імобілізація шкідливих, токсичних і радіоактивних відходів (твердих і рідких радіоактивних відходів, гальванічних шламів земель, забруднених важкими металами, хімікатами та ін.) в компаунди для їх надійного зберігання з використанням лужних цементуючих матеріалів;
  • вивчення довговічності розроблених матеріалів і їх впровадження на ринку країн СНГ та світовому ринку.

Науково-технічні роботи, що виконуються

  • «Технічні умови на зв’язуюче лужне алюмосилікатне» (замовник - ТОВ «ПОЛВАКС», м. Київ, Україна 2016-2018 р.р.).;
  • «Випробування природного каменю (мармуру «Botticino» Італія») з визначенням морозостійкості відповідно до вимог ДСТУ Б EN M19.2007» (замовник - ТОВ «БК «Спецпроект-буд», м. Київ, Україна, 2017 р.);
«Випробування виробів бетонних тротуарних неармованих (ВБТН) з визначенням морозостійкості відповідно до вимог ДСТУ Б.В.2.7-145:2008» (замовник - ПП «Теплобуд-сервіс», м. Київ, Україна, 2017 р.).

Науково-технічні послуги

Акредитована випробувальна лабораторія (ВЛ) НДІВМ КНУБА (атестат акредитації №2Т243 від 05.09.2014 року, зареєстрований Національним агентством з акредитації України у Реєстрі, дійсний до 04.09.2019 року) проводить контрольні випробовування для будівельних та торговельних організацій та випробування матеріалів для сертифікації продукції, яка випускається на Україні і за кордоном, такої як: плитка керамічна глазурована та неглазурована для внутрішнього облицювання стін та підлоги, керамічна фасадна плитка і килими з неї, цегла та камені силікатні, цегла та камені керамічні лицьові та рядові, цегла та камені стінові безцементні, цемент, пісок, будівельний розчин, бетонні суміші, піщано-гравійні суміші для будівельних робіт, матеріали з відсівів дроблення, ніздрюваті та жаростійкі бетони, легкі та важкі бетони, вироби бетонні неармовані, азбестоцементні вироби, дрібноштучні бетонні вироби, бетонні фасадні плити тощо.

ОС «СЕПРОБУДКДТУБА» (атестат акредитації №1O082 від 14 вересня 2015 року, зареєстрований Національним агентством з акредитації України у Реєстрі, дійсний до 07 вересня 2019 року) надає весь спектр послуг з проведення сертифікації, виконує оцінку відповідності продукції, процесів і послуг вимогам технічних регламентів, співпрацює з багатьма випробувальними лабораторіями та центрами України, а також видає листи для пред’явлення митним органам України для розмитнення продукції, яка не підлягає обов’язковій сертифікації.

Послугами ОС «СЕПРОБУДКДТУБА» користуються різні підприємства Європи та України, такі як:

  • близько сорока фабрик асоціації виробників керамічної плитки Іспанії ASCER;
  • чеські та польські підприємства з виробництва панелей металевих з різними видами утеплювача;
  • румунські підприємства по виробництву металевих конструкцій;
  • австрійські підприємства по виробництву вікон, дверей та панелей;
українські підприємства по виробництву профілів металевих, бетонних виробів, сухих будівельних сумішей та цегли.

Результати наукових досліджень (загальні)

В період з 2013 по 2017 роки видано 2 ДСТУ, 2 ТУ та 20 патентів.

Опубліковано 37 статей, що входять до наукометричних баз даних Scopus та Web of Science, 3 монографії за кордоном офіційною мовою країн ЄС.

У рамках робіт із міжнародним консорціумом «Новарка» було розроблено склади бетонів, що у 2014-2016 роках було успішно впроваджено для створення фундаментів об’єкту «Укриття-2» на Чорнобильський атомній станції.

У рамках виконання договірних відносин із компанією НАЕК «Енергоатом» (2 договори) виконано роботи по розробці технології утилізації радіоактивних відходів низького та середнього рівня активності для всіх АЕС України. Результати розробки впроваджено для утилізації відходів ЧАЕС шляхом запуску у грудні 2017р. заводу з виробництва компаундів для утилізації.

Перелік фундаментальних досліджень, які виконуюються

  • «Розробка рецептурних та технологічних рішень для пластифікації лужних бетонів для будівництва доріг з використанням супутніх продуктів металургії та теплоенергетики» (керівник НДР: к.т.н., с.н.с. Ковальчук О.Ю.; 2016-2018 р.р.);
  • «Розробка лужних цементів з регульованими власними деформаціями в системі Na2O-СaO-MgO-SiO2-Al2O3, модифікованої аніоновміщуючими добавками, вибраними з групи: сульфатів, нітратів, хлоридів, фторидів, фосфатів, і бетонів на їх основі» (керівник НДР: к.т.н., с.н.с., зав. відділом Петропавловський О.М.; 2018-2020 р.р.);

«Розробка вогнезахисних матеріалів для природних легкозаймистих конструкцій дахів (соломи та очерету)» (керівник НДР: д.т.н., с.н.с. Цапко Ю.В.; 2018-2020 р.р.).

Перелік прикладних досліджень, які виконуються

  • «Фізико-хімічні основи управління структурою та властивостями мінеральних алюмосилікатних клейових композицій для виготовлення екологічних виробів з деревини різного призначенця» (керівник НДР: д.т.н., проф. Кривенко П.В; 2017-2019 р.р.).

Науково-методична та освітня діяльність
Підручники та монографії (2000-2017 рр.)

  1. Напрямки і перспективи використання відходів металургійної, гірничорудної та хімічної промисловості в будівництві (видання друге, виправлене та доповнене) / В.І. Большаков, Г.М. Бондаренко, А.І. Головко, О.Ю. Зільберман, П.В. Кривенко, В.О. Невєдомський, О.П. Нікіфоров, М.І. Шімон, С.А. Щербак. - Дніпропетровськ: «Gaudeamus», 2000. - 140 с.
  2. Кривенко П.В., Пушкарьова К.К., Кочевих М.О. Заповнювачі для бетону: Підручник. - К.: ФАДА ЛТД, 2001. - 399 с.
  3. Будівельне матеріалознавство: Підручник / Кривенко П.В., Пушкарьова К.К., Барановський В.В. та ін.; За ред. П.В. Кривенка. - К.: ТОВ УВПК «ЕксОб», 2004. - 704 с.
  4. Штарк Йохан, Вихт Бернд Долговечность бетона: Монография. Под ред. Кривенка П.В. – К., 2004. - 301 с.
  5. Shi C., Krivenko P.V., Roy D. Alkali - Activated Cements and Concretes. - London “Taylor & Francis”, 2006. - 376 р.
  6. Строительное материаловедение: Учебник / Кривенко П.В., Пушкарева Е.К., Барановский В.Б. и др.; Под. ред. Кривенко П.В. - К.: «Основа», 2007. - 704 с.
  7. Штарк Й., Вихт Б. Цемент и известь: Монография. Под ред. Кривенка П.В. – К., 2008. - 469 с.
  8. Єфремов А.Н., Кривенко П.В. Огнеупорные бетоны на основе щелочных вяжущих с повышенными термомеханическими свойствами. - Макеевка: ДонНАСА, 2008.
  9. Энерго- и ресурсосберигающая технология теплоизоляционных материалов / Тулаганов А.А., Камишов Х.Х., Касымова С.С., Кривенко П.В., Х.Б. Фишер и др.; Под ред. А.А. Тулаганова - Ташкент, 2008. - 197 с.
  10. Geopolymers. Structure, processing, properties and industrial applications / John L. Provis, Jannie S.J. van Deventer / Kovalchuk G.Yu., Krivenko P.V. (part 12). - First published 2009, Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC © 2009. - 454 p.
  11. Krivenko P. Status and prospect of research and application of alkaline-activated materials / Advances in Science and Teсhnology. Switzerland “Trans Tech. Publications”. - Vol. 69. - 2010.
  12. Штарк Й. Щелочная коррозия бетона: Монография. Под ред. Кривенка П.В. – К., 2010. - 166 с.
  13. Будівельне матеріалознавство: Підручник / Кривенко П.В., Пушкарьова К.К., Барановський В.В. та ін.; За ред. П.В. Кривенка. - К.: «Ліра-К», 2012. - 624 с.
  14. Цементы и бетоны на основе топливных зол и шлаков: Монография / Кривенко П.В., Пушкарева Е.К., Гоц В.И., Ковальчук Г.Ю. - К.: Видавництво ООО «Экспресс-Полиграф», 2012. - 258 с.
  15. В’яжучі речовини: Підручник / Рунова Р.Ф., Дворкін Л.Й., Дворкін О.Л., Носовський Ю.Л. - К.: «Основа», 2012. - 448 с.
  16. Shi C., Krivenko P.V., Della Roy Alkali - Activated cements and concretes (in Chinese, Authorized translation from the English language edition). - “Taylor & Francis”, 2012. - 326 p.
  17. John L. Provis, Jannie S.J. van Deventer Alkali Activated Materials: Монографія (Krivenko P.V., Kavalerova E. and other (part 2, 7, 9, 11, 12). - RILEМ State-of-the-Art Report, RILEM TC 224-AAM, Volume 13. Springer Dordrecht Heidelberg New York, London, 2014. – 388 p. ISSN 2213-204X ISBN 978-94-007-7671-5. DOI 10.1007/978-94-007-7672-2.
  18. Volfkovich Yu.M., Filippov A.N., Bagotsky V.S. Structural Properties of Porous Materials and Powders Used in Different Fields of Science and Technology: Монографія (Dzyazko Y.S. and Konstantinovsky B.Ya. (chapter 5, pp. 103-128). - Springer London, 2014 - 328 p. ISBN: 978-1-4471-6376-3.
  19. Випробування бетонів і будівельних розчинів. Проектування їх складів: Навчальний посібник / Дворкін Л.Й., Гоц В.І., Дворкін О.Л. - К.: Основа, 2014.- 304 с.
  20. Теплові процеси та установки у виробництві будівельних конструкцій, виробів і матеріалів: Підручник / Гоц В.І., Кокшарьов В.М. Павлюк В.В., Тимошенко С.А. - К.: Основа, 2014.- 360 с.
  21. Щелочные цементы (Alkalinе Cements): Монография / Кривенко П.В., Рунова Р.Ф., Саницкий М.А., Руденко И.И., К.: Издательство ООО «Основа», 2015. - 448 с.
  22. Krivenko P., Guziy S., Abdullah Al Musa J. Calcined Clays for Sustainable Concrete. Part I Full Papers: The Influence of Cavitation Treatment on Amorphization of Kaolinite in the “Kaolin – Na2O·nSiO2·mH2O – NaOH - H2O” Composition / Proceedings of the 1st International Conference on Calcined Clays for Sustainable Concrete. Scrivener K., Favier A. Editors. XVI, 597 p. - Р. 387-394. Springer London, 2015. ISBN: 978-1-4471-6376-3.
  23. Krivenko P., Petropavlovsky O., Kavalerova E. Calcined Clays for Sustainable Concrete Part I Full Papers: Role of Metakaolin on Lowering pH of the Alkali Activated Cement Concrete in Barrier Application / Proceedings of the 1st International Conference on Calcined Clays for Sustainable Concrete. Scrivener K., Favier A. Editors. XVI, 597 p. - Р. 395-402.Springer London, 2015. ISBN: 978-1-4471-6376-3.
  24. Krivenko P.V., Cao Hai Lin, Weng Lu Qian, Petropavlovskii O.N. High Performance Concrete Technology and Applications. Chapter 8: High-Performance Alkali-Activated Cement Concretes for Marine Engineering Applications / Intech High Performance Concrete Technology and Applications, Associate Prof. Salih Yilmaz and Hayri Baytan Ozmen Editors. – 212 p. Chapter 8, 2016. – рр. 163-187. ISBN: 978-953-51-2651-5. doi: 10.5772/64525.
  25. Бетони і будівельні розчини: Підручник Вид. 2-е, доп. і переробл. / Гоц В.І., Павлюк В.В., Шилюк П.С. - К.: Видавництво ТОВ «Основа», 2016. – 568 с. ISBN 978-966-699-873-9.
  26. Naturally Occurring Radioactive Materials in Construction Integrating Radiation Protection in Reuse (COST Action TU1301 NORM4BUILDING). Chapter 6: From raw materials to NORM by-products / Kovacs T.,Bator G.,Schroeyers W.,Labrincha J.,Puertas F.,Hegedus M.,Nicolaides D.,Sanjuan M.A.,Krivenko P.V., Grubesa I.N.,Sas Z.,Michalik B.,Anagnostakis M.,Barisic I.,Nuccetelli C.,Trevisi R.,Croymans T.,Schreurs S.,Todorovic N.,Vaiciukyniene D.,Bistrickaite R.,Tkaczyk A.,Kovler K.,Wiegers R.,Doherty R. // Woodhead Publishing Series in Civil and Structural Engineering. Edited by Wouter Schroeyers. – 318 p. Chapter 7, 2017. – рр. 135-182. ISBN: 978-0-08-102009-8.
  27. Naturally Occurring Radioactive Materials in Construction Integrating Radiation Protection in Reuse (COST Action TU1301 NORM4BUILDING). Chapter 7: From NORM by-products to building materials / Labrincha J.,Puertas F.,Schroeyers W.,Kovler K.,Pontikes Y.,Nuccetelli C.,Krivenko P., Kovalchuk A., Petropavlovskii O.,Komlejenovic M.,Fidanchevski E.,Wiegers R.,Volceanov E.,Gunay E.,Sanguan M.A.,Ducman V.,Angjusheva B.,Bajare D.,Kovacs T.,Bator T.,Schroeyers W., Aguiar J.,Provis J.L. // Woodhead Publishing Series in Civil and Structural Engineering. Edited by Wouter Schroeyers. – 318 p. Chapter 7, 2017. – рр. 183-252. ISBN: 978-0-08-102009-8.
  28. Основи виробництва стінових і оздоблювальних матеріалів: Підручник / Рунова Р.Ф., Гоц В.І., Гелевера О.Г., Констатиновський О.П., Носовський Ю.Л., Піпа В.В. // К.: Видавництво ТОВ «Основа». – 2017. – 528 с.

Міжнародна діяльність

  • COST Action TU 1301 (програма ЄС, спрямована на використання побічних продуктів промисловості для виготовлення будівельних матеріалів і вивчення їх довговічності та створенні стандартів);
  • COST Action TU 1404 (програма ЄС, спрямована на розробку нового покоління стандартів по довговічності матеріалів і структур на основі цементів);
  • COST Action TU 1407 «Scientific and technical innovations for safer Powered Two Wheelers (PTW)» (програма ЄС, спрямована на використання побічних продуктів промисловості для виготовлення будівельних матеріалів  і вивчення їх властивостей);
  • SARCOS COST Action CA15202 (програма ЄС, спрямована на впровадження інноваційних та стабільних рішень для подовження строку служби бетонних конструкцій;
  • COST Action FP 1407 “Understanding wood modification through an integrated scientific and environmental impact approach (ModWoodLife)”;
  • SIDEROS (“Combining industrial and household wastes and CO2 to produce waste- based multifunctional cements and applications”);
  • REMINE (“Reuse of mining waste into innovate geopolymeric-based structural panels, precast, ready mixes and insitu applications”, проект 645696).

Міжнародне співробітництво:

  • Технологічний університет, м. Брно, Чеська республіка (Brno University of Technology, Czech Republic);
  • Науково-дослідний інститут будівництва, м. Чунцин, КНР (Chongqing Research Institute of Building Science, Chongqing, P.R. China);
  • Чуньцинський університет будівництва і архітектури, м. Чунцин, КНР (Chongqing University of Building and Architecture, Chongqing, P.R. China;
  • Академія аерокосмічних технологій, м. Шенжень, КНР (Shenzhen Academy of Aerospace Technology Advanced Materials, Rеserаch Institute, Shenzhen, P.R. China);
  • ВАТ «Бінчьжоу ресурси», м. Бінчьжоу, КНР;
  • Дочірне підприємство “Shenyang Kiev New Energy Technology Development Co., Ltd”, м. Шеньян, КНР;
  • Науково-дослідний інститут структури матеріалів Академії науковців Чехії, м. Прага, Чеська республіка;
  • Архітектурно-будівельний інститут, м. Ташкент, Узбекистан;“Chemcomex”, м. Прага, Чеська республіка;
  • “Ехlcrete International PTY”, Австралія;
  • “Hоlcim”, Швейцарія;

НДІВМ КНУБА бере участь у видавництві технічного журналу цементної промисловості «Цемент интернешнл» (“Сement International”) на російській мові (науковий редактор д.т.н., проф. Кривенко П.В.) спільно з фірмою “Verlag Bau + Technik GmbH”, м. Дюссельдорф, Німеччина.

Міжнародні контракти:

  • «Угода про технічне співробітництво в галузі використання геоцементів для імобілізації радіоактивних відходів» (замовник - Академія аерокосмічних технологій, м. Шенжень, КНР, 2013-2016 р.р.);
  • «Дослідження, розробка та передача технології бетонів з використанням червоного шламу та відходу збагачення залізної руди» (замовник - Академія аерокосмічних технологій, м. Шенжень, КНР, 2015-2016 р.р.);
  • «Дослідження, розробка та передача технології бетонів з використанням червоного шламу та відходу збагачення залізної руди» (замовник - ВАТ «Бінчьжоу ресурси»,м. Бінчьжоу, КНР, 2015-2016 р.р.).
  • «Розробка складу бетону на основі лугоактивованого цементу, вивчення його властивостей і надання технічної допомоги при виготовленні з нього реальної конструкції» (замовник - ECOCEM MATERIALS, Париж, Франція, 2018 р.).

Основні партнери

  • Технологічний університет, м. Брно, Чеська республіка (Brno University of Technology, Czech Republic);
  • Науково-дослідний інститут будівництва, м. Чунцин, КНР (Chongqing Research Institute of Building Science, Chongqing, P.R. China);
  • Академія аерокосмічних технологій, м. Шенжень, КНР (Shenzhen Academy of Aerospace Technology Advanced Materials Rеseаrch Institute, Shenzhen, P.R. China);
  • ВАТ «Бінчьжоу ресурси», м. Бінчьжоу КНР;
  • “BRUCHA”, Австрія;
  • “ASCER”, Іспанія;
  • “Panel”, Польща;
  • ВАТ «Спец Цемент Север», м. Москва, Росія;
  • ЗАО «АРХ и СТРОЙ», м. Челябінськ, Росія;
  • «НАЕК«Енерго-атом», м. Київ,Україна;
  • ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча», м. Маріуполь, Україна;
  • Компанія “NOVARKA”, м. Славутич, Київська обл., Україна;
  • ДСП «Чернобильська АЕС”, м. Славутич, Київська обл., Україна;
  • ТОВ «Промцемент», м. Амвросіївка, Донецька обл., Україна;
  • ТОВ «Просто Дом», м. Донецьк, Україна;
  • ТОВ «Луганський Цемент», м. Алчевськ, Луганська обл., Україна;
  • ТОВ «УКРСКС», м. Київ, Україна;
  • ТОВ «УКРБІО-ЕКСПОРТ», м. Кривий Ріг, Україна;
  • Фірма з виробництва металовиробів і конструкцій «Рууккі Україна», с. Копилів, Макарівський район, Київська обл., Україна;
  • Фірма «Центросталь Домсталь», м. Київ, Україна;
  • ТОВ «Імперіал груп», м. Київ, Україна;
  • ТОВ «Житомирський завод металевих конструкцій», м. Житомир, Україна.

Контактна інформація

НДІВМ КНУБА,
ОС «СЕПРОБУДКТУБА»,
Акредитована випробувальна лабораторія
Повітрофлотський пр-т, 31,
м. Київ, Україна, 03037;
тел.: +380 (44) 245 48 30,
+380 (44) 248 31 65,
+380 (44) 248 30 41,
факс: +380 (44) 245 48 30,
е-mail: pavlo.kryvenko@gmail.com

Back to top
-->