БНЕС Центр КНУБА

Назва наукового підрозділу
Науково-освітній центр проектування та дослідження будівель з близьким до нульового енергоспоживанням Київського національного університету будівництва і архітектури (БНЕС Центр КНУБА).

  • Лабораторія моделювання енергоефективних систем Центру
  • Демонстраційно-навчальна зала Центру

Керівник наукового підрозділу
Скочко Володимир Ігорович, к.т.н., доцент – директор

Штатний склад наукового підрозділу
– відділ науково-технічних досліджень та чисельного й комп’ютерного моделювання;
– відділ архітектурно-проектного;
– відділ підготовки й перепідготовки кадрів та навчальної роботи;
– відділ інформаційного забезпечення;
– відділ маркетингу, організаційно-технічної роботи та планування.

Напрями науково-дослідних робіт.

  1. Дослідження технічних, екологічних, правових та соціальних аспектів впровадження інженерно-технологічних рішень щодо енергозбереження та охорони навколишнього середовища при проектуванні та зведенні будівельних об’єктів й при розробці містобудівної документації. Розробка комплексних та системних підходів до вирішення проблем, що при цьому виникають.
  2. Дослідження та розробка схем реалізації технологій альтернативної та відновлювальної енергетики при проектуванні та зведенні сучасних будівель та споруд, беручи до уваги як вітчизняну, так і міжнародну практику.
  3. Дослідження та пошук шляхів вирішення проблем економіки, управління та менеджменту в енергоефективному будівництві, на основі вітчизняної та міжнародної практики.
  4. Розробка методологічних основ проектування, розрахунку та впровадження пасивних та енергоактивних біосферосумісних об’єктів будівництва в різних природно-кліматичних умовах.

Науково-дослідні роботи, що можуть виконуватись на замовлення сторонніх організацій.

  1. Підготовка фахівців міжнародного рівня за наступними напрямками:
    • Інженер-проектувальник будівель та споруд з близьким до нульового енергоспоживанням;
    • Спеціаліст зі зведення будівель та споруд з близьким до нульового енергоспоживанням;
    • Менеджер проектів будівель та споруд з близьким до нульового енергоспоживанням;
      Заняття за напрямом підготовки: Інженер-проектувальник будівель та споруд з близьким до нульового енергоспоживанням
  2. Дослідження технічних, екологічних, правових та соціальних аспектів впровадження інженерно-технологічних рішень щодо енергозбереження та охорони навколишнього середовища при проектуванні та зведенні будівельних об’єктів й при розробці містобудівної документації. Розробка комплексних та системних підходів до вирішення проблем, що при цьому виникають.
  3. Дослідження та розробка схем реалізації технологій альтернативної та відновлювальної енергетики при проектуванні та зведенні сучасних будівель та споруд, беручи до уваги як вітчизняну, так і міжнародну практику.
  4. Дослідження та пошук шляхів вирішення проблем економіки, управління та менеджменту в енергоефективному будівництві, на основі вітчизняної та міжнародної практики.
  5. Розробка методологічних основ проектування, розрахунку та впровадження пасивних та енергоактивних біосферосумісних об’єктів будівництва в різних природно-кліматичних умовах.
  6. Організація та проведення інформаційних й навчальних заходів, зокрема: науково-практичних міжнародних конференцій, форумів й освітніх семінарів для фахівців будівельного профілю та інших зацікавлених осіб (в тому числі онлайн-семінарів), виставок, конкурсів, показових майстер-класів, тощо, спрямованих на висвітлення новітніх Європейських досягнень в галузі енергоресурсозбереження в будівництві та архітектурі, а також для популяризації даного напрямку й його основних концепцій. Результатом має стати:
    • Поширення професійних знань стосовно енергоефективності в архітектурі та будівництві й підвищення кваліфікаційного рівня спеціалістів відповідної галузі.
    • Підняття рівня обізнаності широких верств населення щодо проблем енергозбереження й екології та шляхів їх вирішення.
    • Популяризація енергоощадних технологій, а також ідей та заходів, спрямованих на зменшення споживання енергоресурсів у сучасному будівництві та комунальному господарстві.
    • Обмін досвідом між українським нанковими установами країн Європи. Трансфер знань та популяризація матеріалів та виробів Європейського виробництва.
  7. Надання професійних консультацій спеціалістів в галузі будівництва та архітектури, а також зацікавлених осіб інших профілів, щодо прикладних, методологічних, технічних, економічних, екологічних, соціальних та правових аспектів енергозбереження при зведенні будівель та споруд.
  8. Розробка та поширення каталогів найбільш успішних та ефективних на даний момент технічних та проектно-конструктивних рішень для зведення будинків з практично нульовим споживанням енергоресурсів.
  9. Підготовка практичних рекомендацій по втіленню проектних рішень, що реалізуються при зведенні сучасних енергоефективних споруд і будівель з практично нульовим енергоспоживанням.
  10. Сприяння інтегруванню ідей та концепцій енергозбереження, екологічності та біосферосумісності в архітектурі та будівництві у навчальний процес вищих навчальних закладів.
  11. Розробка проектних рішень об’єктів архітектури, зокрема будинків з близьким до нульового енергоспоживанням, будівель нульового споживання енергоресурсів та будівель з додатнім балансом енергії, нових екологічних й енергоефективних будівель та споруд та підготовка відповідної архітектурно-конструкторської будівельної документації (в тому числі реконструкція й термомодернізація):
    • Багатоквартирних житлових будинків.
    • Промислових будівель та споруд.
    • Будівель та споруд сільськогосподарського сектору.
    • Будинків котеджного типу.
    • Інженерних споруд.
    • Об’єктів теплопостачання, електропостачання та енергетики загалом.

Науково-дослідні роботи, що виконуються.
  1. Розробка пропозицій з комплексного удосконалення систем національних нормативних документів в галузі енергоефективності в будівництві та архітектурі.
  2. Дослідження та створення наукових основ енергоресурсозбереження в архітектурно-будівельному комплексі.
  3. Розробка нових енергоефективних та екологічних будівельних матеріалів та конструкцій для зведення об’єктів архітектури.
  4. Вдосконалення методик розрахунку освітлення, інсоляції, сонцезахисту, геліоосвітлення біосферосумісних об’єктів в Україні та за кордоном.
  5. Здійснення міжнародного співробітництва в рамках вирішення науково-дослідницьких та практичних задач
  6. Адаптація існуючих та розробка нових навчальних програм та відповідних методичних матеріалів для проведення професійних курсів, спрямованих на підвищення кваліфікаційного рівня спеціалістів в галузі будівництва та архітектури, а також рівня обізнаності фахівців інших суміжних областей, щодо проблем енергозбереження та екології.  Зокрема розробка навчальних програм на тему: «Будівлі з близьким до нульового енергоспоживанням».
  7. Розробка проектних рішень об’єктів архітектури, зокрема будинків з близьким до нульового енергоспоживанням, будівель нульового споживання енергоресурсів та будівель з додатнім балансом енергії, нових екологічних й енергоефективних будівель та споруд та підготовка відповідної архітектурно-конструкторської будівельної документації (в тому числі реконструкція й термомодернізація):
    • Багатоквартирних житлових будинків.
    • Промислових будівель та споруд.
    • Будівель та споруд сільськогосподарського сектору.
    • Будинків котеджного типу.
    • Інженерних споруд.
    • Об’єктів теплопостачання, електропостачання та енергетики загалом.

Науково технічні послуги.

Організація щорічних міжнародних науково-практичних конференціях «Інтегровані енергоефективні технології в архітектурі та будівництві: «ЕНЕРГОІНТЕГРАЦІЯ», а також «БУД-МАЙСТЕР-КЛАС». Конференції проводяться за підтримки Всеукраїнської благодійної організації «Інститут місцевого розвитку» на базі Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА).

Однією із форм діяльності Центру є підготовка та публікація наукових статей з питань найбільш актуальних на сьогодні організаційно-технічними аспектами вітчизняного й закордонного енергозбереження у будівництві і архітектурі, у популярному серед науковців та спеціалістів відповідного профілю науково-технічному збірнику “Енергоефективність в будівництві та архітектурі”. Збірник входить в перелік наукових фахових видань України,в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук.

Науково-методична та освітня діяльність.
  1. Проведення професійних курсів за темою: «Будівлі з близьким до нульового енергоспоживанням», для робітників будівельного профілю, висококваліфікованих провідних фахівців-будівельників (конструкторів, архітекторів, інженерів, менеджерів-координаторів будівельних робіт, проектно-будівельних консультантів, тощо), а також для осіб, які не є професійними будівельниками, однак наділені певними повноваженнями (особи, що займають керівні посади та мають право прийняття ключових рішень у відповідній галузі) й в подальшому можуть сприяти поширенню основних ідей та концепцій Проекту.
  2. Організація та проведення інформаційних й навчальних заходів, зокрема: науково-практичних міжнародних конференцій, форумів й освітніх семінарів для фахівців будівельного профілю та інших зацікавлених осіб (в тому числі онлайн-семінарів), виставок, конкурсів, показових майстер-класів, тощо, спрямованих на висвітлення новітніх Європейських досягнень в галузі енергоресурсозбереження в будівництві та архітектурі, а також для популяризації даного напрямку й його основних концепцій. Результатом має стати:
    • Поширення професійних знань стосовно енергоефективності в архітектурі та будівництві й підвищення кваліфікаційного рівня спеціалістів відповідної галузі.
    • Підняття рівня обізнаності широких верств населення щодо проблем енергозбереження й екології та шляхів їх вирішення.
    • Популяризація енергоощадних технологій, а також ідей та заходів, спрямованих на зменшення споживання енергоресурсів у сучасному будівництві та комунальному господарстві.
    • Обмін досвідом між українським нанковими установами країн Європи. Трансфер знань та популяризація матеріалів та виробів Європейського виробництва.

Міжнародна діяльність.
  1. Науково-освітній центр проектування та дослідження будівель з близьким до нульового енергоспоживанням Київського національного університету будівництва і архітектури є виконавцем проекту «Підготовка спеціалістів зі зведення будівель близьких до нульового енергоспоживання: Інформаційні інженерно-будівельні центри знань» (англійська абревіатура: «Train-to-NZEB»), у якій беруть участь дванадцять науково-дослідницьких установ із семи країн Європи, включаючи Україну.
  2. Проект реалізується в межах Восьмої рамочної програма Європейського Союзу з розвитку наукових досліджень та технологій (РП8): «Горизонт 2020», що фінансується та контролюється Виконавчим агентством для підприємств (організацій) малого і середнього бізнесу, уповноваженим Європейською Комісією даної програми.

    Основним місцевим учасником та партнером Проекту в Україні став Київський національний університет будівництва і архітектури (КНУБА), що надав необхідні приміщення, кадрову підтримку та матеріально-технічне забезпечення для функціонування Центру й здійснення усіх навчально-інформаційних заходів Проекту. Відтак, уся організаційна діяльність й вище згадані професійні тренінгові курси проводитимуться ІМР на території КНУБА.

    Протягом усього строку реалізації Проекту Центр систематично здійснюватиме підготувати підготовку професійних кадрів будівельного профілю шляхом проведення ряду спеціалізованих тренінгових курсів на тему «Будівлі близькі до нульового енергоспоживання» (“Nearly-ZeroEnergyBuildings” – NZEB), а також тематичних інформаційно-освітніх заходів.

    Метою цих заходів є впровадження та розвиток концепцій будівель з близьким до нульового енергоспоживанням; поширення професійних знань стосовно енергоефективності в архітектурі та будівництві й підвищення кваліфікаційного рівня спеціалістів відповідної галузі; підняття рівня обізнаності широких верств населення щодо проблем енергозбереження й екології та шляхів їх вирішення; популяризація енергоощадних технологій, а також ідей та заходів, спрямованих на зменшення споживання енергоресурсів у сучасному будівництві та комунальному господарстві.

  3. Центром здійснюється проведення міжнародних тренінгів з підвищення кваліфікаційного рівня та обміну досвідом з представниками центрів, створених виконавцями Проекту в інших країнах.
      Міжнародна зустріч мережі учасників Проекту “Підготовка спеціалістів зі зведення будівель близьких, до нульового енергоспоживання: інформаційні інженерно-будівельні центри знань” 09.10.2017
      Тренінг на тему будівель із майже нульовим енергоспоживанням 10.10.2017
  4. Центром здійснюється проведення нових та всебічна підтримка вже започаткованих міжнародних науково-практичних конференцій КНУБА, а також професійних форумів, присвячених проблемам енергозбереження та екологічної безпеки у архітектурному проектуванні, містоплануванні та будівництві. Студентам, молодим ученим та всім зацікавленим особам Проект «Train-to-NZEB» пропонує брати участь у щорічних міжнародних науково-практичних конференціях «Інтегровані енергоефективні технології в архітектурі та будівництві: «ЕНЕРГОІНТЕГРАЦІЯ», а також «БУД-МАЙСТЕР-КЛАС». Конференції проводяться за підтримки Всеукраїнської благодійної організації «Інститут місцевого розвитку» на базі Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА).

Основні партнери.
Міжнародні учасники проекту:

  1. Інститут пасивного будинку (Passive House Institute, Німеччина).
  2. Академія пасивного будинку (Passive House Academy, Ірландія).
  3. Лімерикський технологічний інститут (Limerick Instituteof Technology, Ірландія).
  4. Центр енергоефективності ЕнЕфект (Cernterfor Energy Efficiency– EnЕffect, Болгарія).
  5. Науково-дослідний інститут конструкцій та економіки будівель, містобудування і територіального планування та стійкого розвитку (URBAN INCD INCERC, Румунія).
  6. Група з розвитку бізнесу (Business Development Group - BDG, Румунія).
  7. Егейський університет (Ege Universitesi, Туреччина).
  8. Центр енергоефективності - SEVEn (Чехія).
  9. Компанія B SYS (B SYS Ltd., Болгарія).
  10. Будівельна палата (Bulgarian Construction Chamber, Болгарія).
  11. Фонд професійної освіти та підготовки до вступу до ВНЗ (Fundatia PentruFormareProfesionalaSiInvatamantPreuniversitar-Viitor, Румунія
Партнери в Україні:
  1. ТОВ «РЕХАУ»
  2. ТОВ «Вінербергер»
  3. ДП «Вайллант група Україна»
  4. ТОВ з ІІ «Хенкель Баутехнік (Україна)»
  5. ТОВ «ЗАВОД "СВІТОНДЕЙЛ"»
  6. ТОВ «АКЛІМА»
  7. ПІІ «УРСА»
  8. ТОВ «Компанія «Техно-Альянс»
  9. ТОВ «Талісман» ЛТД»
  10. ТОВ «Хранителі Тепла»

Контактна інформація.
03037, Київ, Повітрофлотський просп., 31, к. 510.
Тел.: +38 (044) 244-96-38
Моб.: +38 050 900-42-71,+38 063 570 22 86,+38 067 804-49-18
E-Mail: train.to.nzeb@gmail.com
Сайт: www.nzeb.com.ua

Back to top
-->